Sastanak u Skoplju:„Regionalna podrška marginaliziranim zajednicama„

Kao implementing partner UNHCR-a na projektu „Regionalna podrška marginaliziranim zajednicama „Vaša prava Bosne i Hercegovine“ uzela su učešće na regionalnom sastanku u Skopju od 27 – 28. januara 2011. godine.  Sastanku su, pored predstavnika UNHCR-a i „Vaša prava Bosne i Hercegovine“ prisustvovali i predstavnici Praxis (Srbija), CRP/K (Kosovo), Pravni centar (Crna Gora), MYLA (Makedonija), kao i Ombudsman za ljudska prava (Hrvatska).

Nakon kratkog uvodnog izlaganja i prezentiranja postignutih rezultata u protekloj godini, predstavnici navedenih nevladinih organizacija istakli su neophodnost izmjene važećeg Regionalnog memoranduma o razumijevanju koji je potpisan 2009. godine, i to u dijelu nastavka regionalne saradnje, odnosno ciljeva koji se žele postići, te su u skladu s tim, postigli dogovor oko izmjena istog.

Regionalnim memorandumom o razumijevanju predstavnici nevladinih organizacija predvidjeli su osnivanje Regionalnog koordinacionog tijela koje će obezbijediti efikasniju koordinaciju u samom radu između potpisnica Regionalnog memoranduma o razumijevanju, odnosno  lakše ostvarivanje ljudskih prava korisnika u zemljama Zapadnog Balkana.

Isto tako, dogovoreno je da već formirana Yahoo Group Rosiweb bude svojevrstan pregled nacionalnih zakonodavstava, pravnih analiza u svim oblastima društvenog života, sudske i upravne prakse u regionu, odnosno da ista bude mjesto za razmjenu korisnih informacija, mišljenja, komentara, kao i podataka.

Učesnici navedenog sastanka dogovorili su nastavak dosadašnje uspješne saradnje na prikupljanju dokumentacije neophodne za ostvarivanje ljudskih prava korisnika, odnosno saradnju na iskorjenjivanju apatridije, regulisanja radno-pravnih i imovinskih odnosa, kao i saradnju na sprečavanju i suzbijanju diskriminacije.