„Nema uglja za raseljena lica …“

Novine u slučaju: Dopis VPBiH Ministarstvu za obnovu, razvoj i povratak TK

Vlada TK je na redovnoj sjednici u avgustu mjesecu 2010. godine, dala saglasnost za finansiranje troškova nabavke uglja za izbjeglička naselja i najugrožene kategorije prognanika u individualnom smještaju u ukupnom iznosu od preko 200.000 KM. Ova sredstva su bila predviđena za lica koja su smještena u izbjegličkim naseljima, kućama holandske vlade, pod uvjetom da ispunjavaju određene kriterije.

Međutim zbog problema prilikom tendera, odnosno zbog žalbe jednog od ponuđača, isporuka uglja još uvijek nije obavljena. U takvoj situaciji i zbog jako loših vremenskih uvjeta, veliki broj raseljenih lica iz kolektivnih naselja na području Tuzlanskog kantona se obratilo kancelariji Vaša prava BiH u Tuzli za dobijanje pravne pomoći kako bi se riješio ovaj problem.

Od nadležnih organa smo dobili informacije da do realizacije Odluke Vlade TK nije došlo zbog problema oko tendera odnosno izjavljivanja žalbe jednog od ponuđača. U suštini, problem je vjerovatno ispolitiziran, jer vlast na TK još uvijek nije bila konstituisana, a i postoji problem oko prebacivanja novca iz prošle godine u tekuću, a zašto nema opravdanja. Zbog takvog propusta, veliki broj raseljenih osoba u kolektivnim naseljima je bilo primorano da kupi ogrev radi grijanja,dok se drugi dio populacije u ovim hladnim danima, faktički smrzava.