Seksualni napadi na djevojčice sve učestaliji

Seksualno nasilje je usmjereno na fizički, psihički i moralni integritet ličnosti. Seksualnim nasiljem se zadire u tjelesni integritet u seksualnoj sferi, dijelu najveće privatnosti osobe, što dovodi do toga da je ova vrsta nasilja pod velikim tabuom. Seksualno nasilje ostavlja velike posljedice na fizičko i emocionalno zdravlje svih preživjelih a posebno djece.

Krajem prošle godine u rasponu od mjesec dana mediji su pisali o dva slučaja seksualnog nailja nad djevojčicama:

  • UHAPŠEN PEDOFIL U BANJALUCI Osumnjičen za obljubu djevojčice, koji je objavio portal Srpska info, u kojem je između ostalog objavljeno: „Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za S.B. (29) zbog sumnje da je silovao trinaestogodišnju djevojčicu. Pritvor je zatraženo zbog opasnosti da će osumnjičeni uticati na svjedoke ukoliko se bude branio sa slobode.“
  • Portal Radiosarajevo je u članaku Užas u BiH: Muškarac osumnjičen za obljubu dvije maloljetnice objavio da se četrdesetčetverogodišnji muškarac optužuje da je izvršio seksualno napastovao dvije djevojčice od 14 i 15 godina.

Poslije ovakvih događaja jako je važno da predstavnici institucija imaju senzibiliziran pristup prema preživjelima i da se djeluje multidisciplinarno, žajdničko djelovanje tima stručnjaka,  kako bi se posljedice preživljenog nasilja svele na minimum. Preživjelima bi se odmah uz medicinsku pomoć trebala obezbijediti i psihološka pomoć i podrška.

Linkovi:

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/crna-hronika/uzas-u-banjoj-luci-muskarac-osumnjicen-za-obljubu-dvije-maloljetnice-iz-doma/358274

https://srpskainfo.com/uhapsen-pedofil-u-banjaluci-osumnjicen-za-obljubu-djevojcice-13/