Psihološko nasilje je najzastupljenijih oblika nasilja koji žene trpe

Portal Radiosarajevo je objavio vijest Uhapšen nakon što je iz kuće istjerao suprugu i maloljetnu djecu u kojoj je objavljeno: „Policija iz Bosanskog Broda uhapsila je muškarca čiji su inicijali J.S. nakon što je suprugu sa kojom živi u vanbračnoj zajednici i njihovu maloljetnu djecu istjerao iz kuće. Iz Policijske uprave Doboj navode da je uhapšeni prethodno polupao ulazna vrata porodične kuće.“ Istjerivanje iz kuće bez korištenja fizičke sile usmjerene direktno na žrtve već prema stvarima, u ovom slučaju vratima kuće, korištenjem prijetnji i zastrašivanja spada u psihološko nasilje.

U primjeru iz članka nasilnik je koristio psihološko nasilje na način da su posljedice njegovog zastrašivanja i maltretiranja vidljive. U velikom broju slučajeva nema vidljivih dokaza već nasilnik koristi perfidne metode zastrašivanja bez prisustva svjedoka ili vidljivih dokaza. Upravo zbog te nevidljivosti ova vrsta nasilja zahtjeva posebnu pažnju. Stalna okrivljivanja, omalovažavanja, vrijeđanja, česti izljevi bijesa, stalne prijetnje, uništavanje ličnih i žrtvi dragih stvari i sl. negativno utiču na njeno fizičko i mentalno zdravlje. Osoba koja duži vremenski period trpi psihološko zlostavljanje je iscrpljena, sniženog samopouzdanja i samopoštovanja, narušenog zdravlja, nemoćna da se sama odupre nasilniku. Nakon psihološkog nasilja obično slijede i drugi oblici nasilja, fizičko, seksualno ili ekonomsko.

Psihološko nasilje, bilo ono sa vidljivim posljedicama ili ne, kao i svi drugi oblici nasilja u porodici trebaju biti prijavljeni, a nasilnici trebaju biti adekvatno sankcionisani.

Link:https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/crna-hronika/uhapsen-nakon-sto-je-iz-kuce-istjerao-suprugu-i-maloljetnu-djecu/272590