Incest se ne dešava tamo negdje, najgori vid seksualnog zlostavljanja djece se dešava u BiH

Kada se pomene incest obično je prva reakcija da se to dešava negdje drugo i da „toga“ nema kod nas. Nažalost, stvarnost je drugačija, incest se dešava i kod nas i to mnogo češće nego što možemo i zamisliti. Od svih zlostavljanja, najveći broj neotkrivenih slučajeva su slučajevi incesta jer se odvija u velikoj diskreciji i pod ucjenom. Incest je najbolje čuvana tajna. Veliki broj stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja smatra da se najveći broj slučajeva nikada ne otkrije. Dešava se i to da određeni slučajevi budu otkriveni ali ne i prijavljeni.

Portal Faktor u članku Incest u BiH: Ko su monstrumi koji su silovali svoje kćerke? je pisao o  slučajevima incesta koji su javnosti poznati a dešavali su se posljednjih deset godina u BiH.

Na kraju članka je izjava Sociologa Srđana Vukadinovića koji poručuje: „Ova pojava je izuzetno prisutna u društvu, a zbog činjenice da se radi o tabu temi, ona se i dalje gura pod tepih jer u našem društvu je ovako nešto velika sramota, kako za porodicu tako i za žrtvu. Trebali bi govoriti, vrištati o tome, jer šuteći o svemu zapravo pravimo još veću štetu jer na taj način ostavljamo prostor patološkim ličnostima da nastave sa svojim zlodjelima te nam se sve iznova događa.“

Link: https://faktor.ba/vijest/incest-u-bih-ko-su-monstrumi-koji-su-silovali-svoje-kcerke-168567