Maloljetnici vrše nasilje nad roditeljima 

Pod nasiljem u porodici se podrazumijeva bilo koji vid povrjeđivanja i konstantnog zastrašivanja (fizičkog, psihičkog, seksualnog, ekonomskog) jednog člana porodice nad drugim. Što pojednostavljeno znači da se nasilnikom smatra član porodice koji vrši  bilo koji vid nasilja nad drugim članom porodice, a žrtva nasilja je član porodice nad kojim se to nasilje vrši. Djeca, pa čak i maloljetna, kada vrše nasilje nad svojim roditeljima i to spada u nasilje u porodici.

Portal Radiosarajevo je prenijelo informaciju koju su objavile Nezavisne novine o napadu maloljetnika na majku koji se desio u Bihaću: „Pripadnici Policijske stanice u Bihaću priveli su 17-godišnjeg maloljetnika zbog toga što je fizički napao i povrijedio svoju 50-godišnju majku E.Š., nanijevši joj lakše tjelesne povrede.“

U ovakvim slučajevima potrebno je hitno i multidisciplinarno djelovati kako bi se maloljetnik adekvatno sankcionisao i obezbijedio mu se tretman resocijalizacije. Ovaj problem je kompleksan i potrebno je uključiti sve segmente društva u njegovo rješavanje. Rano identificiranje tendencije nasilnog ponašanja ili odgojne zapuštenosti kod djece uz adekvatak stručni tretman može spriječiti ovakve nemile događaje.

Link: https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/crna-hronika/drama-u-bihacu-pijani-maloljetnik-pretukao-majku/293428