Žrtva porodičnog nasilja: „Sklanjala sam djecu da ne gledaju kako me tuče“

Na portalu Radiosarajevo.ba objavljen je članak u kojem žrtva nasilja u porodici, štićenica sigurne kuće govori o svom iskustvu: “Dvanaest godina sam u braku. Imamo troje djece. Razlog zbog kojeg sam otišla je nasilje… Nije mi dozvoljavao da pronađem posao, provjeravao je telefonske pozive, poruke, Facebook. Ubrzo je uslijedilo i fizičko zlostavljanje… Pokušala sam spasiti brak zbog djece. Osim toga znala sam da nemam gdje otići, nezaposlena sam, nemam podršku“.

Ovo je jedna u nizu velikog broja žena koje trpe nasilje zbog djece, ekonomske ovisnosti o zlostavljaču ili izostajanja podrške porodice i prijatelja. Odrastanje djece u okruženju gdje se kontinuirano vrši nasilje ostavlja puno veće posljedice na njihovo emocionalno zdravlje, kvalitet života i funkcionisanje u budućim ljubavnim veza nego razvod roditelja. Također, istraživanja su pokazala da djeca koja odrastaju u okruženju gdje se dešava nasilje, sedam puta češće postaju nasilnici od djece koja žive u porodicama gdje nema nasilja.

Podrška porodice i prijatelja je veoma važna i olakšava ženi donošenje odluke da izađe iz nasilne veze. Međutim, ako podrška izostaje tu su organizacije i institucije koje tu podršku mogu zamijeniti. Poruka štičenice sigurne kuće: “Poručila bih svim ženama da ne trpe nikakovo nasilje. Dakle, kada uoče prve znakove, čak i ako su u vezi a ne u braku, prekinite na vrijeme, jer od jednog šamara ide drugi. Nema potrebe da trpe, postoji pomoć“.