Femicid kao zadnji čin kontinuiranog nasilja kojem su žene izložene od strane muškaraca

U proteklom periodu mediji su često izvještavali o ubistvu ili pokušaju ubistva žene od strane njenog partnera. Među posljednjim su bile vijesti o tragično nastradaloj Saneli i Sumeji, ženama za čije se ubistvo sumljiče njihovi partneri:

  • „U sarajevskom hotelu “Alem” na Vracama danas su u jutarnjim satima pronađena dva beživotna tijela, a kasnije je potvrđeno da je muškarac ubio ženu pa sebe.“- Potral Nezavisne novine
  • „Osumnjičenom za ubistvo ženske osobe inicijala S. D. određen je jednomjesečni pritvor, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.“ – portal Radiosarajevo

Femicid je najteži oblik nasilja nad ženama a podrazumjeva ubistvo žene od strane muškarca koje je motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći i posjedovanja. To je posljednja karika u lancu kontinuiranog nasilja kojem su žene izložene od strane muškaraca. Femicid je problem sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje i ovo teško krivično djelo zahtijeva hitno pronalaženje mehanizama prevencije.

Izlaz iz nasilja, posebno onog dugotrajnog, nije jednostavan ali postoji te zbog toga žrtve treba ohrabrivati da potraže pomoć. Organizacije civilnog društva u saradnji sa relevantnim institucijama izgradile su mrežu podrške i pomoći žrtvama nasilja. Prvi korak je prijavljivanje nasilja policiji ili centru za socijalni rad, zatim tu je i besplatna pravna pomoć koju pruža organizacija Vaša prava i druge organizacije koje pružaju psihološku pomoć i podršku kao i organizacije koje vode sigurne kuće.