Svjetski dan Roma -8.april

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog u aprilu 1971. godine u Londonu. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni točak u sredini zastave simbolizira putovanja i migracije Roma.

  1. godine na Svjetskom kongresu Roma održanom u Poljskoj odlučeno je da se 8. april proglasi Svjetskim danom Roma.

U Bosni i Hercegovini Romi spadaju među najugroženiju populaciju. Pored siromaštva koje je učinilo da romska populacija u Bosni i Hercegovini bude naročito ugrožena, dodatni problem predstavlja činjenica da određeni broj Roma još uvijek ne posjeduje identifikacione dokumente, niti ima prijavljeno prebivalište, a što za posljedicu ima ograničen pristup građanskim, političkim, socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima. Zbog neposjedovanja identifikacionih dokumenata romskoj djeci se često uskraćuje mogućnost školovanja, odrasli ne mogu legalno raditi, a zdravstvena zaštita i socijalne usluge su nedostupne.

U vrijeme pandemije korona virusom položaj romske nacionalne manjine je dodatno pogoršan jer veliki broj  Roma nije zdravstveno osiguran, pa s obzirom na to apelujemo na sve zdravstvene institucije u BiH da bez bilo kakvih uslovljavanja omoguće pristup zdravstvenoj zaštiti svim Romima, pa i onima bez identifikacionih dokumenata.

Takođe, apelujemo na državn institucije i organe na svim nivoima vlasti da u vrijeme pandemije korona virusa za pripadnike romske populacije kao posebne ugrožene grupe stanovništva prioritetno obezbijede podijelu osnovnih životnih namirnica.

O novim dešavanjima i pričama sa terena možete saznati na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/vasaprava?ref=hl ili na Twitter-u https://twitter.com/VasaPravaBih