Romska kultura: snaga vaših priča

Nakon konkursa za fotografije «Romska kultura gledana kroz vaše oči», vidjeli smo koliko malo znamo o kulturi Roma, koja ostaje potisnuta preovlađujućim stereotipima u društvu.

Vrijeme je da pokažete drugu stranu priče. Onu romskog naroda, dostojnih građana koji čuvaju svoju kulturu i ponose se svojim korijenima. Stoga, odlučili smo da pozovemo sve vas koji smatrate da vaš glas treba da se čuje. Pozivamo vas da ispričate svoje priče koje oslikavaju romsku kulturu, tradicije i vjerovanja, patnje i uspjehe. Svi možemo poučavati, motivirati i inspirirati. Vaše priče imaju tu moć!

Sve priče će se objaviti na našem blogu (http://priceokulturiroma.tumblr.com/). Želimo da dobijemo izbor vaših priča da bismo otkrili šta se dešava, a šta bi se trebalo dešavati, ali i da pokrenemo jednu drugačiju raspravu, jednu u kojoj se mogu ukazati heroji i uzori. Smatramo da se kroz vaše priče romska zajednica može predstaviti autentičnije, kako lokalno, tako i globalno. Upravo zato vam upućujemo ovaj poziv.

KATEGORIJE

Da bismo vas inspirirali, uspostavili smo četiri kategorije za vaše priče. Molimo da imate na umu da rad ili radove koje pošaljete možete svrstati u više od jedne kategorije.

Kultura

Slavite li neki praznik na poseban način? Znate li neke izreke i bajke koje se prenose u vašoj porodici? Podijelite svoja tradicionalna vjerovanja, običaje i priče zajednice koje su se generacijama prenosile usmenim putem.

Talenat

Da li ste pjesnik ili pisac? Slikate li? Da li ste izvanredan muzičar? Podijelite s nama svoju priču i svoju umjetnost.

Hrabrost

Poznajete li nekog lokalnog heroja? Ili ste to možda vi sami? Imate li snage da prevladate sve prepreke i da se borite za bolji život svoje zajednice? Podijelite s nama svoje projekte i dostignuća.

Prijateljstvo

Da li na bilo koji način pomažete romskim zajednicama? Da li ste možda nešto naučili iz tog iskustva? Možda nešto što nam svima može koristiti? Prenesite nam svoje priče, opažanja i naučene lekcije.

KO MOŽE SUDJELOVATI

SVAKO. Posebno pozivamo na sudjelovanje studente, obrazovane ljude i borce za prava roma.

 SMJERNICE ZA VAŠE PRILOGE

  1. Vaši pismeni prilozi ne treba da budu duži od 700 riječi. Da li ste napisali roman koji želite da podijelite s nama? Molimo vas da nam pošaljete samo izvadak ne duži od 700 riječi.
  2. Nemojte se ustručavati da govorite o sebi. Mi želimo da znamo tko ste. Predstavite se u uvodu.
  3. Priče su moćno oruđe. Mogu poučavati, inspirirati i motivirati. Razmislite dva puta o tome kakvu poruku prenosite. Mi ne želimo održavati stereotipe. Oni su već svuda oko nas. Želimo znati šta se krize iza toga.
  4. Posebno vas pozivamo da uz svoj prilog dodate bilo kakav drugi medijski uradak (fotografiju ili link na video snimak). Oni treba da budu dobrog kvaliteta da bismo ih postavili zajedno sa pričom. Molimo da naznačite ko je autor tog uratka, ako vi niste (jedini) autor.
  5. Svoje priče možete slati na evam@vasaprava.org.

S NESTRPLJENJEM OČEKUJEMO VAŠU PRIČU!