Mediji su važni za uspješan rad nevladinih organizacija

Sarajevo – U organizaciji ECRE (European Council on Refugees and Exiles) i Udruženja Vaša Prava BiH je 27. i 28. aprila organizovan trening iz oblasti medija i komunikacija.

Osnovni cilj treninga bio je pospješivanje medijske pokrivenosti problema izbjeglica i interno raseljenih lica  na lokalnom, regionalnom i evropskom nivou.

Iskustva dosadašnje saradnje sa medijima razmijenili su učesnici iz regije, predstavnici nevladinih organizacija i medija.

Jeremy Toye, nezavisni medijski trener iz Londona, govorio je o razvijanju komunikacijske strategije u skladu sa planom zagovaranja i projektnim aktivnostima, principima saopštenja za javnost i ostalim medijskim aktivnostima.

Mike Jempson (MediaWise Trust) ukazao je na brojne primjere proaktivnog angažmana medija u negativnoj prezentaciji azilanata u Velikoj Britaniji dok je svoja iskustva na evropskoj medijskoj sceni predstavila Lucy Sommo (European Agenda).

Bivša menadžerica za odnose s javnošću Udruženja Vaša Prava BiH, Una Bejtović- Mehmedović, drugog je dana prezentirala vještine i tehnike javne prezentacije.

Mediji su itekako važni za uspješan rad nevladinog sektora pa tako i osnovni razlog organizacije jednog ovakvog treninga, kazala je Maša Perović, projektni službenik u ECRE.