Okrugli sto na temu „Zaštita interno raseljenih osoba i povratnika”-19.04.2012. godine

Udruženje „Vaša prava BiH“ je u saradnji sa Njemačkom fondacijom za međunarodnu saradnju (IRZ)  dana 19. 04. 2012. godine u Hotelu Hollywood održalo okrugli sto na temu „Zaštita interno raseljenih osoba i povratnika-Odgovor i aktivnosti države i uloga nevladinih organizacija u efikasnom pristupu i ostvarivanju prava“. kojem su prisustvovali predstavnici vladinog i nevladinog sektora.

Ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH prisustvovao je gosp. Medžid Lipjankić koji je ujedno bio i Uvodničar odnosno predavač i u tom svojstvu imao izlaganje na temu „Potrebe populacije za pomoć-odgovor državnih institucija. Kao predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, okruglom stolu je prisustvovala Šefka Palo koja je govorila o Socijalnoj i stambenoj problematici i potrebi za rješavanje ovih pitanja interno raseljenih osoba i povratnika.

Predstvanik iz UNHCR-a gosp. Fabrizio Matteocci je ukratko izložio Doprinos koji daje međunarodna organizacija u procesu provedbe Aneksa 7. Velika nam je čast istaknuti da je pomenutom okruglom stolu prisustvovao i predavao gosp. Harald Walther, Sudija Upravnog suda Wiesbaden koji je dao detaljno predavanje u pogledu pristupa pravima izbjeglicama u Njemačkoj, posebno stavljajući naglasak na izbjeglice iz BiH. Pomenutom okruglom stolu prisustvovale su i naše kolege iz NVO Pravni Cntar, Podgorica koji se, jednako kao i Udruženje Vaša prava BiH, bave pružanjem besplatne pravne pomoći time pružajući zaštitu najugroženijem stanovništvu, izbjeglicama i raseljenim licima.