VPBiH na konferenciji: „Pitanja azila i readmisije u Srbiji”

U Beogradu je krajem januara 2013. godine održana konferencija pod nazivom „Pitanja azila i readmisije u Srbiji – u kontekstu EU integracija i izgradnje zajedničkih evropskih migracionih politika”. Read more »

Prijetnje zaštitnicima prava imigranata treba zaustaviti

Strasbourg, 19/12/2012-Kleveta, prijetnje, verbalni i fizički napadi, administrativne kazne i pravosudno uznemiravanje se koriste kao sredstva da bi se zaštitnici ljudskih prava spriječili da rade sa imigrantima i ... Read more »

Povodom “Svjetskog dana izbjeglica”, UNHCR dijeli stavove ključnih aktera u BiH

Povodom "Svjetskog dana izbjeglica", UNHCR dijeli stavove ključnih aktera u BiH Read more »

Završene ”Pravne klinike iz izbjegličkog prava”

I ove godine, kao i prethodnih godina, u organizaciji UNHCR-a i uz učešće Udruženja  ”Vaša prava BiH” održane su pravne klinike iz izbjegličkog prava studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u... Read more »

Vaša prava BiH: pravna pomoć osobama pod međunarodnom zaštitom

Udruga ''Vaša prava BiH'' od 2004 godine pruža pravnu pomoć osobama pod međunarodnom zaštitom (tražiteljima azila, priznatim izbjeglicama i osobama pod subsidijarnom zaštitom i osobama koje uživaju privremeni prihvat... Read more »

Pravo na azil je ustavno pravo u Bosni i Hercegovini

Pravo na azil, što podrazumijeva pravo stranca da podnese zahtjev za azil u drugoj državi i da uživa zaštitu te države od progona u svojoj zemlji porijekla, spada... Read more »